Jaktprøver 2008

NM 2008

Norsk Mesterskap for Halsende fuglehunder på Morttjernsberget 20-21.september 2008


Det 9’end NM ble arrangert på Grue Jeger og Fiskeforening’s terreng i Grue med utgangspunkt i Morttjernsberget som huset både dommere og deltakere. Det er 8 år siden NM ble arrangert for første gang i 2000 i Mosvik i N-Trøndelag, og fordelingen nord/sør er 2 ganger sørpå for hver gang nordpå. Forrige års NM var i Mosvik så vi går på et nytt NM på Hedemarken før det i 2010 igjen avgjøres i Trøndelag.

 

Siden forrige NM er det gjort et styrevedtak på at NM skulle holdes på fredag og lørdag, slik at deltakerne skulle få god tid til å komme seg hjem på søndag. Erfaringsvis blir det hektisk med jaktprøver og premieutdeling på søndag da mange deltakere har lang vei hjem og ønsker å komme seg av gårde tidligst mulig. Tanken var også å operere med et slipp slik at alle hundene skulle få like forhold, men dømming på fredag er problematisk for mange og dommermangel medførte dessverre 2 slipp begge dagene. Man har for øvrig krav på fri fra arbeidsgiver ifm dømming i nasjonale mesterskap. Som deltaker har man ikke problemer med å prioritere å ta seg fri, men det er lett å forstå at fri for å dømme stiller saken i et helt annet lys. Konklusjonen etter årets NM blir nok at styret må vurdere å flytte det tilbake til lørdag og søndag. En stor takk til dommere og arrangører som ofret arbeidsdager og helg på arrangementet.

 

Det var utlyst oppmøte og innkvartering 18-2000 og trekning av morgen/ettermiddag slipp, terreng og dommere kl 2100. Det drøyde nok noe lenger før trekningen var i gang og det var flere hensyn å ta i forhold til dommere som ikke kunne dømme hunder av egen oppdrett osv. Som følge av dommermangel ble det 2 slipp og det avgjort at prøvene skulle være 3 timer uten mulighet til forlengelse. Med forlengede prøver hadde det blitt hektisk for dommerne og sen premieutdeling.  Morgenslippet skulle gjøres mellom 07-0800 og ettermiddagsslippet 14-1500.

 

Det ble spådd regnvær fredag ettermiddagen men det kokte beste fall ned i antydning til yr og knapt det. Men litt vind hjalp påbegynt løvfelling og gjorde om mulig lette fugler enda lettere. Generelt var det god fugletilgang men sjeldent lite samarbeidsvillige fugler som satte hundene på prøve. Skjære fugler var generelt for hele helga, og har egentlig vært et merkelig fenomen i hele Hedmark siden jaktstart. Om tidlig løvfelling er årsak vites ikke.

Fredagens resultater var klare i 1900 tida og spenningen var stor da alle hadde fått føle skjære fugler på kroppen, og noen også gått fugletomme. Om det var til frustrasjon eller inspirasjon til enda mer spekulering, ble ikke annet enn poengsummene vist. Hans W Halvorsen stilte med egen pc, printer/kopimaskin og projektor og blåste opp dagens poengsummer på veggen. Beste hund hadde gått til 1.pr med 78p, nest beste til 71 og deretter 61. Da var det i det minste klart for de fleste at lørdagens poengsum måtte passere 78p for å havne øverst på pallen. Lørdagens ruter og dommere ble trukket og slippene ble snudd fra fredag slik at alle fikk en morgen og et ettermiddags start.

 

Lørdag morgen var lik fredag, men sola tittet etter hvert frem og ga ikke ideelle forhold til ettermiddagsslippet. Det var tørt og vitringen langt ifra optimal og fuglene var ikke mer samarbeidsvillige enn på fredag. Likevel var det mange som forbedret fredagsresultatene.

 

Grunnet litt tekniske problemer, les datatrøbbel ble middagen lørdag kveld litt forsinket, men litt etter kl 1900 gikk vi til bords. Etter 2 runder med middag ble det en røykepause før resultater og premieutdeling. Alle hundene hadde gått til premie fordelt på en 1.pr, to 2.pr og 7 3.pr. Bestenoteringen fra fredag hadde altså overlevd lørdagens slipp, og en hund hadde klatret opp med en 2.pr. Noen må bli sist og premieutdelingen startet med laveste sum. De fleste hadde nok en ide om hvor sånn ca de lå an men det var tett mellom hundene og kvalifisering til nordisk 2009 var en god nummer 2 om man ikke fikk med NM tittelen hjem. Den verste plassen foruten sisteplass har antakeligvis tidligere vært 5 plass da de 4 beste gikk til nordisk, men etter de nye reglene blir det nå et hakk opp. Etter nye regler går de 3 beste til Nordisk. Reserveplass på Nordisk Mesterskap går til den hund som har høyeste poengsummer gjennom året.

Konkurransen var hard, 5 av hundene hadde pall plassering fra tidligere NM. Seiersbrølet kom fra Tom Lund da det gjensto 2 hunder og Vardos Ralli ble lest opp. Det var klart at tittelforsvareren for første gang i historien hadde forsvart tittelen. Vit Mossens Birk er også første hund som kan skilte med 2 NM titler. Det er bare å ta av seg hatten, maken til Finsk Spets har i alle fall Norge aldri sett maken til. Ikke nok med 2 NM titler, men Birk har en ”fortid” som vinner av det meste av utstillinger han har deltatt på. Han er enda ung, fortsatt tittelforsvarer og skal representere Norge på neste Nordiske Mesterskap i Sverige i 2009.

Det er en hund vi garantert kommer til å høre mer av.  Foruten Vit Mossens Birk, kvalifiserte Tiukka til Tore Bjørnbet  og Vardos Ralli til undertegnede seg til Nordisk Mesterskap 2009.

Oddbjørn Nordhagen 22/9-2008