Jaktprøver 2010

Nordisk Mesterskap 2010

Nordisk Mesterskap i Grue

 

 

 

Nordisk Mesterskap for Halsende Fuglehunder 3-5.september 2010

 

Dette er siste jaktprøven for Finsk Spetsen Piila forteller Martin Løvtjernet i det vi går ut av bilen. Egentlig var det siste jaktprøven under NM i 2009 men der gikk det ikke bedre enn at det ble kvalifisering til Nordisk Mesterskap for Halsende fuglehunder 2010. Piila har vist hva hun kan så nå kan vi slippe til noen andre sier Martin, dessuten er det mer moro å dømme andres hunder legger han til.

Vi er på Nordisk Mesterskap for Halsende fuglehunder på Finnskogen i Grue lørdag 4.september 2010. Til start stiller de 4 beste fra Finland, Sverige og Norge. Til sammen 12 hunder fordelt på 11 Finsk Spets (FS) og en Norrbottenspets (NOBS). NOBS’en  Pakkasrustan Sindi fra Finland kan skilte med hele 26 1.pr på jaktprøve. Men Norge stiller også sterkt med tittelforsvarer Tiukka som kan skilte med 2.plasser på Nordisk foruten 2 NM titler og 13 1.premier.

 

Det skal gåes 2 prøver pr hund, en på lørdag og en på søndag, beste resultat teller. I tillegg deltar alle i lagkonkurransen der summen av det beste resultatet fra de 3 beste pr land teller.

 

Jeg har vært så heldig å få dømme Piila denne lørdagen, og i løpet av de 3 timene prøven varer ble det nok mindre tid til søk enn losing. Hundene skal lose i 10 minutter pr fugl for å få full uttelling, og med 5 los på 4 forskjellige fugler gikk vi regelrett fra los til los. Spenningen var stor da poengene ble regnet ut. Med så gode hunder kombinert med gode forhold og godt med fugl var det forventet høye poengsummer.  4 hunder gikk til 1.premie på lørdag, mer fikk vi ikke vite før søndagens prøver. Det skulle vise seg at Piila’s 85.poeng fra lørdag ikke holdt. Beste hund søndag dro til med med 88.poeng og igjen var Piila øverst på pallen. Andre sterke norske prestasjoner var Tiurtunets Harraz-F til Kennet Engesbakk som med 80p lørdag og 78p søndag var nest beste hund begge dagene. Det holdt til norsk lag seier med 235p over Sverige 225p og Finland 210p. Dermed kan Norge skilte med hele 7 lagseiere og 5 individuelle gull i Nordiske Mesterskap i løpet av de siste 10 årene. Det er sterke prestasjoner tatt i betraktning at i Finsk Spetsens hjemland Finland, finnes nærmere 20000 hunder mot Norges 600.

 

Resultatlista

Piila (Nordisk Mester 2010)                  88p      1.pr      Martin Løvtjernet, Norge
Tiurtunets Harraz-F                             80p      1.pr      Kennet Engesbakk, Norge
Sörlidbäckens Chili                              76p      1.pr      Göran Hellström, Sverige
Kolsåsen Ila                                        75p      1.pr      Herje Nilsson og Pecka Karlsson, Sverige
Vikborgs Speja                                   74p      2.pr      Gunilla Falk, Sverige
Methäkaverin Pikkusikke                     73p      2.pr      Matti Tarkiainen, Finland
Kiepin Kaira                                        73p      2.pr      Tommy Jonansson, Sverige
Pakkasrustan Sindi                              72p      2.pr      Seppo Pohjankosa, Finland
Tiukka                                              67p      2.pr      Tore Bjørnbet, Norge
Kekkeruusiin Raku                              65p      2.pr      Lyyra Pasi, Finland
Virpi                                                   65p      2.pr      Kenneth Hansen, Norge
Kirjalan Poju                                       62p      3.pr      Arto Ovaskainen, Finland

 

Oddbjørn Nordhagen