Nyttig info til deg som tenker å kjøpe valp

Når du har bestemt deg for rase, Finsk Spets eller Norrbottenspets, er det følgende ting du bør være klar over samt noen ting du bør ha et bevist forhold til.

Når du går til anskaffelse av hund på tar du deg ansvaret for noe levende i 10 til 12 år fremover. Å være hundeeier krever ansvar og forpliktelser. Alt fra daglige turer med mosjon, riktig foring og fornuftig dressering. Har du et bevisst forhold til valget du gjør når du blir hundeeier og har en liten plan for hvordan du og det nye familiemedlemmet skal ha det, vil både hunden og du bli fornøyde.

Når du skal kjøpe valp bør du først ta kontakt med avlsrådet og høre om det finnes valper på markedet, eller om det er planlagt noen kull.

Hvis du ser en annonse i et jaktblad med følgende tekst: «Finsk Spets valper til salgs etter de beste blodslinjer…. ring mobil». Ikke kjøp valper av vedkommende annonsør! Ta kontakt med de oppdrettere avlsrådet anbefaler. Dette gir deg som valpekjøper en sikkerhet for at dette er seriøse oppdrettere hvor foreldre kan dokumentere bruksegenskaper. Med bruksegenskaper menes: jaktprøveresultater, utstillingsresultater, veterinærattest og tannstatusattest. Er parringen formidlet gjennom avlsrådet skal disse sørge for at hundene passer til hverandre.

Når du så har bestemt deg for en oppdretter anbefales det på det sterkeste å reise på besøk til denne. Bli litt kjent med vedkommende og still gjerne følgende spørsmål:

Hvorfor valgte du nettopp den hannhunden ?
Hvordan er tispa i skogen og er den stilt på jaktprøve ?
Hvordan er tispa som familiehund og mot andre hunder ?

Valpene bør være minst 4 uker når du ser på dem. Prøv å legge merke til tispas gemytt. Harmoniske tisper i harmoniske omgivelser gir harmoniske valper. Er valpenes omgivelser rene, pene, rolige og harmoniske, er det av underordnet betydning om valpene er i hundegård eller inne i finstua. Orden, ryddighet og renslighet er nøkkelord.

Hvem du så skal velge i et kull, om du ønsker hannhund eller tispe, er en smakssak. Det viktigste ved kjøp av valp er at oppdretteren har brukt avlsrådet i NSFN.

Hvis du er i det minste tvil – kontakt NSFN. Vi kan hjelpe deg enten du kjøper i Norge, Sverige eller Finland. Nyttige adresser og telefonnummer finner du her på hjemmesida.